De 4 maanden slaapregressie van je baby
De 4 maanden slaapregressie: “Mijn baby sliep vanaf de start als de beste! Maar ineens zijn de slaapjes chaos en wordt hij om de haverklap wakker.” Net als je uit je newborn cocoon bent en in een goede flow lijkt te zitten, is daar de beruchte regressie. No worries! Het hoort erbij en hieronder leg ik je uit wat het is én hoe je er het beste mee omgaat.
De belangrijkste kenmerken van de 4 maanden slaapregressie zijn het vaker wakker worden tijdens de nacht en plots kortere dutjes, vaak van max 45 minuten. Rond deze leeftijd verandert de manier van slapen van een newbornslaap naar een slaapcyclus zoals wij die kennen. Ook de slaapbehoefte van je baby verandert hierdoor en ik geef je een paar tips die je kunnen helpen.
Had je newborn 2 slaapfases die rond de 45/50 minuten duurden, rond 4 a 5 maanden gaan ze hun slaap over 4 slaapfases verdelen (net als een volwassene) en ontwikkelt de diepere slaap zich. Gedurende een nacht doorloop je meerdere slaapcycli en aan het eind van iedere cyclus beland je in een lichte slaap, waarna je heel kort wakker wordt. Vaak heb je dat niet eens in de gaten – je verandert van positie en valt weer terug in slaap. Je hebt dus kans dat je baby aan het eind van een slaapcyclus wakker wordt, maar nog niet goed doorheeft hoe terug in slaap te vallen om een nieuwe slaapcyclus te starten. Dat is heel normaal en je baby heeft gewoon even nodig om dit door te krijgen. Tegelijkertijd leren baby’s rond deze periode dat ze onderdeel zijn van een grote wereld. Een mooie mijlpaal die veel energie kost.
Dit allemaal is geen regressie, maar juist een progressie. Je baby is zich simpelweg aan het ontwikkelen en op weg naar een volgende fase! Een vooruitgang dus, maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing.
Als je baby al gewend is om zelfstandig en zonder je hulp in slaap te vallen, zal deze fase vaak makkelijk en zonder te veel hobbels verlopen. Als je baby zelf in slaap is gevallen en tijdens de laatste fase van de slaapcyclus licht ontwaakt, zal hij even de omgeving in zich opnemen, zijn vaste slaapplek herkennen en weten hoe hij zichzelf weer in slaap kan dommelen.
Ok, dus jouw kleintje lukt het nog niet goed om zelfstandig in slaap te vallen en heeft je hulp hierbij nodig – wiegen, in slaap voeden, hopsen of rondwandelen. Je doel is om je baby te leren de slaapcycli aan elkaar te linken. Het komt er hierbij op neer dat alle bestaande slaapassociaties afgebouwd moeten worden om ervoor te zorgen dat je kindje leert om zelfstandig weer naar een volgende slaapcyclus te gaan.
Stel je voor dat je je baby in je armen in slaap laat vallen, dan zijn jouw armen het laatste plekje dat je baby zich herinnert. Hierna leg je hem of haar in het wiegje en vertrekt. Aan het eind van de slaapcyclus wordt je baby wakker, kijkt om zich heen en ligt ineens niet meer in je warme armen, maar in een vreemd bed. Eerlijk is eerlijk, wij zouden er ook niet vrolijk van worden om op een andere plek wakker te worden dan waar je in slaap viel. Je zou je waarschijnlijk net zo gestresst voelen. Leg dus je kindje wakker in het eigen bedje, zodat dit een herkenbare routine wordt en zijn eigen veilige, vertrouwde plek om te slapen.
Dezelfde slaapassociaties kunnen ontstaan met speentjes, waarbij je baby het speentje nodig heeft om terug in slaap te vallen. Speentjes kunnen heel fijn zijn tijdens de eerste 12 weken, wanneer je baby nog een grote zuigbehoefte heeft. Daarna verdwijnt die zuigbehoefte en beginnen baby’s slaapassociatie te vormen. Hiermee loop je het risico dat je baby straks niet meer zonder speentje in slaap kan vallen. Om te voorkomen dat je op een gegeven moment de hele nacht speentjes terug moet stoppen, is het beter om rond 3/4 maanden met het speentje te stoppen.
Met borstvoeding of flesvoeding is het beter om te voeden aan het begin van jullie bedritueel. Zo ben je er zeker van dat je baby niet aan de borst in slaap valt en op een gegeven moment de borst nodig heeft om in slaap te vallen.
Leg je baby altijd wakker in bed voor zowel dutjes als bedtijd. Zo zal je baby de slaapassociaties kwijtraken en jouw hulp niet meer nodig hebben om zelf in slaap te vallen.
Nu de slaapcyclus en behoefte verandert, adviseer ik je een schema met slaaptijden passend bij de leeftijd te gaan volgen. Rond de 4 maanden zijn dit 3 dutjes overdag. Let hierbij ook op vermoeidheidssignalen, maar ook naar de tijden waarbij de slaapjes het meest herstellend zijn. Sommige kleintjes kunnen binnen no time naar oververmoeidheid doorschieten, en bij oververmoeidheid kunnen ze dutjes gaan weigeren. Daarnaast wordt bedtijd vanaf nu ook een belangrijke factor. Ging je kleintje eerst nog tussen 21-23u naar bed, vanaf nu is een bedtijd tussen 18-20u gepast. En dit is een bedtijd die gedurende de hele kindertijd passend is. Daarnaast help je je baby om tussendoor ook buiten te zijn en omringd te zijn met natuurlijk daglicht.
Een donkere, koele slaapkamer zal je baby helpen om de slaapcycli beter aan elkaar te koppelen. Wanneer het donker is, maakt het lijfje van je baby melatonine aan en dit slaaphormoon houdt je baby slaperig. Je doel is dat wanneer je in de kamer je hand voor je gezicht houdt, je niets zou moeten zien, ‘s nachts en overdag. Verduisterende gordijnen of rolluiken zijn een goede optie. Heb je last van veel lawaai van buitenaf, dan kan een white noise-apparaat een uitkomst zijn.
Wordt je baby wakker aan het einde van een slaapcyclus? Probeer hem of haar dan eens de gelegenheid te geven om zelf terug in slaap te vallen, zeker wanneer je baby niet huilt. Wat mopperen is ok. Soms helpt dat “even afwachten” om je baby zelf weer verder te laten slapen. Er zijn slaaptrainingsmethoden waar je ook bij je kindje kan zijn als je dat fijn vindt, maar ook dan kan het helpen om even een paar minuten af te wachten . Zie het als leren lopen – net als slaap is ook dit een aangeleerde vaardigheid. Je kan er voor je kindje zijn om hierbij te helpen, maar tegelijkertijd leert je kindje het doordat je ook wat de ruimte geeft en je kindje laat oefenen.
Routines helpen je baby te herinneren en voor te bereiden dat het bijna tijd is om te slapen. Routines hoeven niet eindeloos te duren, 20/30 minuten voor een bedroutine is een mooi uitgangspunt. Voor overdag kan je een mini-versie doen. Een vaste routine maakt het naar bed gaan een stuk makkelijker en het is iets wat je gedurende de kinderjaren doet, een prima moment om er mee te starten. Vergeet niet om een boekje mee te nemen in de bedroutine. Ook al is je baby maar een paar maanden, het is goed voor de ontwikkeling en voor quality time samen.
Het goede nieuws? Zodra je door deze 4 maanden slaapregressie bent gekomen, is hij ook mooi achter de rug. Tegelijkertijd leg je met bovenstaande tips meteen een goede basis voor een goed slaappatroon in de toekomst. Iets waar niet alleen je baby, maar ook jullie als ouders baat bij hebben. Die lange nachten vol slaap zijn in zicht!
Enthousiast, maar overweldigd hoe dit aan te pakken? Neem contact met me op en ik help je graag.
Boek een vrijblijvende kennismaking
Credits beeld: Sophie Wheeler Photography / www.sophiewheelerphotography.co.uk
11/30/2020
En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.
Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf.
Hi!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.
Ik probeer mijn baby wakker in bed te leggen maar ze gaat dan bijna gelijk heel hard huilen, ik krijg het maar niet voor elkaar om haar zelfstandig in slaap te krijgen.. hoe moet ik dit aanpakken?
Dankjewel Aukje! Wat een fijne tips!
Thank you for featuring my photography 🙂
Thank you for letting me use your amazing photo’s! 🙂