BLOG

Hello Sleep

Categorieën

Borstvoeding of de fles tijdens de nacht

Newborns kunnen ongeveer 2,5 tot 3 uur tijd tussen twee voedingen hebben als ze borstvoeding krijgen. Bij flesvoeding is dat iets langer, meer richting de 4 uur. De maag van een newborn is nog klein en voeding verteert heel snel, waardoor er frequent voedingen nodig zijn. En goed te weten: het maakt hierbij niet uit of het om de fles of borstvoeding gaat. Sommige newborns zijn al heel snel in staat om de nacht door te slapen, of ze nu wel of geen honger hebben. Maar laat je niet afleiden door zulke verhalen om je heen, dit zijn echt uitzonderingen.

Honger of slaapassociatie?

Rond de zes maanden verandert de voedingsbehoefte en is een baby in staat om zonder een nachtvoeding de nacht door te slapen. Deze vuistregel geldt voor baby’s met een “normale” groeicurve, die verder gezond zijn en/of geen uitdagingen hebben, zoals reflux. Als deze baby’s overdag voldoende calorieën binnenkrijgen, dan is de kans groot dat ze s’ nachts niet wakker worden vanwege honger. De meest voorkomende reden voor baby’s ouder dan zes maanden die ‘s nachts ontwaken is een slaapassociatie. Het krijgen van een voeding wordt dan een hulpmiddel om weer terug in slaap te vallen.

Herkenningsmoment

Hoe we in slaap vallen is een aangeleerde vaardigheid. Voor een baby kan het een vertrouwd, herkenbaar proces worden om aan de fles of borst in slaap te vallen. Dat is de manier die ze tot nu toe kennen. Krijgen ze de fles of borst, dan is dat hun herkenningsmoment die is gekoppeld aan slaap en zullen ze al snel weer in slaap vallen – vaak terwijl ze nog aan de fles of borst zijn.

Het maakt bij deze voedingen niet eens zoveel uit of ze melk krijgen. Het gaat namelijk om de zuigbeweging, de warmte van mama of papa en de herkenning van de situatie. Het is vertrouwd, dus het is goed – en ze vallen al snel in slaap. Dit is een routine die er langzaam in kan sluipen en waar een baby afhankelijk van kan worden om ‘s nachts weer in slaap te vallen.

Routines voor het slapen gaan zijn trouwens onmisbaar voor een goed slaappatroon. Zelfs wij als volwassenen hebben ze – die stappen die je iedere avond in dezelfde volgorde aftikt, voordat je gaat slapen. Tanden poetsen, lenzen uit, kussen opschudden, even lezen in schemerlicht. Het zijn allemaal signalen aan onze hersenen dat het bijna tijd is om te slapen. Ook voor baby’s is zo’n bedroutine onmisbaar – maar dan wel eentje met positieve slaapassociaties.

Wanneer is de borst of fles een negatieve slaapassociatie?

Een vraag die ik regelmatig krijg bij nachtvoedingen is hoe je weet of het honger is of toch een slaapassociatie. Er van uitgaande dat je baby ouder is dan zes maanden, een gemiddelde groeicurve heeft en verder geen gezondheidsproblemen of uitdagingen heeft, kan je letten op de volgende signalen:

  • Neemt je baby de fles of borst goed in de mond?
  • Lijkt je baby te sabbelen in plaats van het nemen van goede slokken? Let hierbij op het maken van goede slikgeluiden.
  • Drinkt je baby tijdens de nacht maar kleine hoeveelheden?
  • Lijkt je baby al binnen 5 minuten voeden in slaap te sukkelen?
  • Gaat je baby ook weer slapen zonder een voeding?
  • Wordt je baby na ongeveer een uur weer wakker voor een volgende voeding?

Antwoord je voornamelijk ja op bovenstaande vragen, dan is de kans groot dat er sprake is van een negatieve slaapassociatie, waarbij je baby telkens in slaap gevoed moet worden.

Voeden op verzoek

Ik werk regelmatig met ouders die willen blijven voeden op verzoek. En dat kan prima. Lijkt er bij jouw baby een negatieve slaapassociatie te zijn met nachtvoedingen, dan kan je nog steeds voeden op verzoek. Maar het is hierbij wel van belang dat je leert herkennen wanneer je baby behoefte heeft aan een voeding en wanneer je baby wat hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Kan je wel wat hulp gebruiken om je baby op je eigen tempo door de nacht te laten slapen? Boek dan een vrijblijvende telefonische kennismaking om te bespreken hoe ik je hierbij kan helpen.

0-4 maanden, 5-24 maanden, Slaapassociaties

categorie

12/05/2022

datum

Borstvoeding of de fles tijdens de nacht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. 

ABOUT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.

ABOUT