BLOG

Hello Sleep

Categorieën

De 8-10 maanden slaapregressie – tips & tricks

Sliep je baby voorheen als een roos, maar lijkt ineens de slaapbasis te zijn verdwenen? En is je baby rond de 8-10 maanden? Grote kans dat er sprake is van de 8 maanden slaapregressie. Lees hoe ermee om te gaan en ervoor te zorgen dat je er zonder problemen doorheen komt.

8 maanden regressie of progressie?

Na het 4 maanden sprongetje is de 8-10 maanden slaapregressie de volgende grote mijlpaal. Er vindt veel ontwikkeling plaats in de hersenen. Daarnaast is je baby druk bezig met het aanleren van allerlei nieuwe vaardigheden. Denk maar aan overeind zitten, kruipen, tijgeren of voor sommige vroege vogels zelfs een poging om een stapje te zetten. Taal begint een grote rol te spelen. Ook wordt je baby zich steeds meer bewust van de wereld om zich heen en om dit te ontdekken. Het is goed te weten dat dit sprongetje wordt veroorzaakt doordat je kindje zich ontwikkelt. Uiteraard doet iedere baby dit op zijn eigen tempo.

Herkennen van de 8-10 maanden slaapregressie

Super leuk, al die nieuwe vaardigheden, maar het kan nogal impact hebben op de slaap van je baby. Die slaap kan tijdelijk volledig overhoop raken. Je merkt dit vooral bij baby’s die nog niet goed in staat zijn om zichzelf in slaap te krijgen. Typische kenmerken zijn ‘s nachts vaker wakker worden, ‘s ochtends vroeger ontwaken of verzetten tegen de slaapjes overdag. Grote kans dat het 8 maanden sprongetje aan de gang is.

Tips hoe om te gaan met deze slaapregressie

Is de slaapomgeving van je baby slaapproof?

Nu de wereld een grotere rol gaat spelen en je baby klaar is om te ontdekken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapkamer optimaal is.

  • Zorg ervoor dat het zo donker mogelijk is. Je hoort je handen niet voor je gezicht te kunnen zien. Dus investeer zeker in verduisterende gordijnen of verduisterende rolgordijnen. Hier heeft je kind heel lang baat bij.
  • Geef weinig afleiding in de slaapkamer, less is more. Die leuke mobiel boven het ledikant? Verplaats het naar de box, zodat je baby er tijdens speeltijd naar kan kijken.
  • De juiste kamertemperatuur. Ideaal is tussen de 18-20 graden Celsius.
  • Omgevingsgeluiden kunnen de slaap makkelijk verstoren. Denk aan honden, krakende vloeren of een drukke weg. Overweeg dan zeker een white noise machine, een grote life-saver! Lees hier meer over de voordelen van white noise: https://hello-sleep.nl/de-white-noise-machine-mijn-tips-tricks/

Volgt je baby het juiste slaapschema?

Rond de 4 en 8 maanden volgde je baby een slaapschema van 3 dagslaapjes: ochtend, middag en een namiddag snooze. Zodra je baby de 8 maanden bereikt, is het tijd om het 3 slaapje te laten vallen en over te gaan op een nieuw slaapschema. Dit betekent vaak dat je tijdelijk een vroegere bedtijd moet aanbieden, nu dat latere slaapje niet meer wordt aangeboden. Hiermee voorkom je een oververmoeid baby die zich gaat verzetten bij het naar bed gaan. Met als gevolg dat je baby (vaker) wakker gaat worden gedurende de nacht.

Zorg bij een baby van 8 á 10 maanden dat er tussen het middagslaapje en bedtijd niet meer dan 3 tot 4 uur wakkertijd zit. Let hierbij goed op de vermoeidheidssignalen, vooral aan het einde van de middag – rond 16/17 uur. Verandert het gedrag van je baby rond die tijd? Dan wordt je baby moe en pas je bedtijd hierop aan. Bied hierbij ook wat flexibiliteit en kijk altijd naar de kwaliteit van het voorgaande slaapje. Is het middagslaapje niet gelukt of was je onderweg? Dan zal je baby behoefte hebben aan een vroegere bedtijd en compenseer je hiermee het slaaptekort van overdag.

Wordt je baby huilerig wakker uit het ochtend- of middagslaapje? Dan is je kindje niet uitgerust en is de kans groot dat je sneller einde van de middag vermoeidheidssignalen zit. Probeer altijd de oververmoeide fase te voorkomen. Typische signalen dat je kind moe begint te worden? Roze wenkbrauwen, staren, het hoofdje heen en weer bewegen, in de oogjes wrijven, huilerig of geïrriteerd zijn of dat je ziet dat je baby zich terugtrekt en wat afwezig wordt.

Een geschikte slaapzak

Een slaapzak is een ideale must-have voor je baby. Met die nieuwe vaardigheden is de kans groot dat je baby midden in de nacht ook aan de slag gaat. Tijgeren, flink rollen, overeind trekken en alle kanten van het ledikant opzoeken. Dat hoort erbij en zolang het niet onveilig is (een beentje dat klem zit), hoef je niet in te grijpen. Wat helpt is een slaapzak, dat maakt het net een stukje uitdagender om deze activiteiten ‘s nachts uit te voeren. Kies een slaapzak geschikt voor het betreffende seizoen.

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

De beste manier om sneller door een sprongetje heen te komen is overdag met je baby de vaardigheden te oefenen. Zie je dat je kindje probeert te tijgeren? Breng veel tijd op een kleed door en begeleid waar nodig. Hoe sneller je baby de nieuwe skills onder de knie heeft, hoe sneller je door het sprongetje komt.

Slaapregressies zijn altijd tijdelijk

Een sprongetje is een tijdelijke verstoring van het slaappatroon van je baby wat veroorzaakt wordt doordat je kindje zich ontwikkelt. Focus tijdens een sprong op een goede slaapbasis. Voorkom daarnaast dat je ineens op slaapgebied allerlei paniekhulpmiddelen aan boord haalt, of het ritme ineens volledig omgooit. Het is een fase en duurt niet langer dan een paar weken.

Gaat jouw baby momenteel door de 8-10 maanden slaapregressie? Of twijfel je wat de reden is van verstoorde slaap van jouw kindje? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen bekijken we of een slaapconsult of slaaptraject geschikt is voor jouw baby. Boek nu een gratis telefonische kennismaking!

5-24 maanden, Dutjes, Slaapregressie, Slaaptraining

categorie

9/09/2021

datum

De 8-10 maanden slaapregressie – tips & tricks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. 

ABOUT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.

ABOUT