BLOG

Hello Sleep

Categorieën

Kindermeditatie voor het slapen

Meditatie is voor veel volwassenen inmiddels een vast onderdeel om de dag mee te starten of af te sluiten. Maar ook voor kinderen kunnen meditaties heel goed helpen. Zo kan het bijdragen om je kind te leren ontspannen, gevoelens van stress los te laten en gewoon lekkerder te slapen.

Waarbij kan kindermeditatie helpen?

Kwalitatief goede slaap is zo enorm belangrijk voor kinderen. Het is onmisbaar voor de groei van het kinderlichaam, ontwikkeling van de hersenen en hoe ze zich in hun vel voelen (emotioneel gezien). Hierbij draait het om zowel kwantiteit, maar ook kwaliteit. Zo kunnen kinderen met slaapproblemen als opgebroken nachten of lichte slaap te maken krijgen met zich niet fijn voelen door oververmoeidheid, moeite met concentratie en zelfs, op de lange termijn, gezondheidsproblemen.

Kindermeditatie voor het slapen kan bij deze uitdagingen helpen. Door slaapmeditaties en mindfulness te oefenen met je kind kan je hem of haar leren hoe zelf te ontspannen en meer zelfbewust te voelen. Je geeft je kind hiermee tools om piekergedachten en angsten een plekje te geven, vooral tijdens bedtijd. Kindermeditatie kan heel mooi helpen bij de overgang van de dag naar de avond en het verwerken van alle prikkels van die dag. Zo kan een kind met mindfulness of meditatie makkelijker en ontspannen in slaap vallen én heeft het positieve impact op de kwaliteit van slaap. Bijkomend voordeel van de diepere, kwalitatievere slaap is dat een kind uitgeruster wakker zal worden.

Voordelen kindermeditatie voor het slapen

  • Vermindering van spanning en angsten
  • Betere ontspanning
  • Betere coping met emoties, zoals boosheid of verdriet
  • Makkelijker in slaap vallen en verbetering van de kwaliteit van slaap
  • Verhoging zelfbewustzijn

Starten met kindermeditatie

  1. Start Small: Begin with short meditation sessions, maybe just a few minutes, and gradually increase the duration as your child becomes more comfortable with the practice.
  2. Make it a Routine: Consistency is key. Try to incorporate meditation into the bedtime routine.
  3. Use Guided Meditations: Guided sleep meditations can be especially useful for beginners. There are plenty of resources online, including apps and videos specifically designed for kids.
  4. Practice Patience: Remember, meditation is a skill that takes time to learn. Be patient with your child as they explore this new practice.

1. Maak gebruik van een app of boek

Je kind heeft waarschijnlijk geen idee waar en hoe te beginnen, dus een hulpje als een geleide kindermeditatie of mindfulness oefening is een goede start en perfect voor beginners. Kies een oefening die specifiek bestemd is voor kinderen. Hieronder deel ik mijn tip voor fijne kindermeditaties.

2. Creëer een vast plekje voor de kindermeditatie

Voor de eerste keer mediteren kan onwenning aanvoelen. Zorg daarom voor een fijne, rustige plek waar je kind geen afleiding heeft en zich ontspannen kan voelen. Met zachte kussens, een deken en misschien de favoriete knuffels. In het eigen bed is prima, laat je kind maar aangeven wat goed voelt.

3. Maak het onderdeel van je routine

Meditatie werkt het beste als je het regelmatig doet. Reserveer iedere avond een vast moment voor het slapen gaan om de kindermeditatie uit te voeren. Sowieso is een vast bedritueel essentieel voor een gezond slaappatroon, het helpt een kind beter te ontspannen.

4. Begin klein

Start met korte kindermeditaties, een paar minuten kunnen in het begin al even voldoende zijn om eraan te wennen. Dit kan je langzaam opbouwen als je ziet dat je kind er steeds vertrouwder mee raakt.

5. Doe mee

Maak een speciaal moment van de kindermeditatie en iets dat jullie samen delen. Het is een fijne manier om zo samen de dag af te sluiten. Ook stimuleert het als je kind ziet dat jij meedoet. Als jij je ogen sluit, is de kans groter dat je kind hetzelfde zal doen.

6. Geduld is een schone zaak

Meditatie is een vaardigheid dat tijd nodig heeft om onder de knie te krijgen. Wees daarom geduldig als je kind hiermee aan de slag gaat. Als je het forceert, dan gaat het niet werken. Wees voorbereid dat je kind in het begin aangeeft er geen zin in te hebben. Verandering is moeilijk, vooral voor kinderen. Maar zorg ervoor dat je het niet meteen opgeeft als het de eerste keer niet lukt. Wees creatief en probeer andere manieren te vinden om je kind vertrouwd te maken met meditatie of mindfulness. Zoals een oefening doen, terwijl je kind in bad zit en terwijl je zijn of haar tanden poetst. De herhaling zorgt ervoor dat ze er op een speelse manier vertrouwd mee raken.

7. Mijn kind kan niet stilzitten!

Meditaties werken alleen op een kussen en in volledige stilte? Hoeft niet hoor! Het mooie is dat kindermeditatie ook op een speelse manier plaats kan vinden, op de manier waar jouw kind zich veilig en vertrouwd mee voelt. Soms kan het helpen om voor de meditatie even een paar gekke minuten te hebben en even te springen of te dansen.

7. Oefen met ademhalingen

Een ontspannen ademhaling en meditatie gaan hand in hand. Door juist te leren ademhalen kan je je ook beter ontspannen. Help je kind een handje door een goede buikademhaling voor te doen. Leg zijn of haar hand of een knuffeltje op de buik en laat je kind daarheen ademhalen.

Mijn favoriete kindermeditatie

Ik werk graag met Slappkoppie, kindermeditaties voor het slapengaan. Deze slaapmeditaties kan je voorlezen uit een boek of afspelen via een app. Het zijn hele fijne en leuke ontspanningsoefeningen die je kind helpen om meer ontspannen in slaap te vallen.

Meer weten over Slaapkoppie? Klink hier voor het boek en de link naar de app: www.slaapkoppies.nl.

Wil je liever een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen om na te gaan hoe ik je kind kan helpen beter te leren slapen? Boek hier een kennismakingsmoment.

Peuters & kleuters, Slaaptraining

categorie

6/22/2023

datum

Kindermeditatie voor het slapen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. 

ABOUT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.

ABOUT