BLOG

Hello Sleep

Categorieën

De overgang van 2 naar 1 slaapje

De overgang naar 1 dutje overdag kan uitdagend zijn. Twee slaapjes zijn teveel, maar 1 slaapje lijkt onvoldoende. Deze overgang kan ook nog even duren én onderweg kan je nog de 18 maanden slaapregressie tegenkomen. No worries! Lees mijn tips om door deze slaaptransitie heen te komen.

Signalen die erop wijzen dat het tijd is om over te gaan op 1 slaapje

 • Speelt door het ochtendslaapje heen en slaat het slaapje dus over.
 • Neemt het slaapje in de ochtend wel maar slaat het middagslaapje over.

Trek niet te snel je conclusie dat het tijd is voor 1 slaapje overdag. Deze signalen wil je eigenlijk 2 weken consistent aaneengesloten zien.

Op welke leeftijd gaat een kind over naar 1 slaapje?

De gemiddelde leeftijd voor een transitie van 2 naar 1 dutje overdag is tussen de 15-18 maanden, maar dit kan per kind flink uiteenlopen. Je kan al signalen zien dat de transitie eraan zit te komen, maar probeer niet te snel de switch te maken. Als je kind er eigenlijk nog niet aan toe is om 1 van de 2 slaapjes te stoppen, zit je straks met een oververmoeid kleintje.

Twijfel je? Hou dan een slaaplog bij van de slaap overdag en ‘s nachts. Zo heb je inzicht in hoe lang je kind al worstelt met dutjes en hoeveel uur je kind in totaal slaapt. Als je logt, hou dan nog even vast aan de normale tijden voor slaapjes. Het ochtendslaapje tussen 8:30u en middagslaapje rond 13:00u.

Ga als laatste na of er andere factoren zijn die een rol spelen: zit je kind niet midden in een sprongetje (regressie), zoals leren lopen? Regressies hebben impact op de slaap en kunnen dit tijdelijk flink in de war gooien. Is je kind ziek? Ook dit heeft impact op de kwaliteit van slaap. Een andere factor kan oververmoeidheid zijn door een te late bedtijd. Dit zorgt voor ontregelde dutjes overdag.

Hoe pak je de transitie van 2 naar 1 slaapje aan?

Mijn kind weigert het ochtendslaapje, maar neemt wel het middagslaapje

Als een geleidelijke transitie kan je de bedtijden van het 1e en 2e slaapje iets vertragen: ochtendslaapje rond 10u en het middagslaapje rond 14u. Dit werkt zolang alles relaxed verloopt en je kind uitgerust is. Merk je dat ook deze tijden niet meer werken, dan is het tijd om vanaf nu nog maar 1 slaapje aan te bieden.

Mijn kind neemt het ochtendslaapje en weigert het middagslaapje

Als je kind speelt wanneer het eigenlijk tijd is voor het middagslaapje, dan kan je voor een geleidelijke transitie de lengte van het ochtendslaapje inkorten. Kort de lengte van het ochtendslaapje in met intervallen van 15 minuten tot je de juiste combinatie vindt waar je kind minimaal 1 uur slaap in de ochtend krijgt en daarbij ook nog het middagslaapje neemt. Kom je in de fase waar het ochtendslaapje korter dan 1 uur duurt? Dan is het tijd voor de overgang naar 1 slaapje.

Voorbeeldschema voor 1 slaapje overdag

 • Is je kind een vroege vogel en vóór 6 uur wakker? Start het middagslaapje dan om 11:30u. Wordt je kind wakker om 6 uur of later? Start dan het middagslaapje om 12u.
 • Loopt het middagslaapje lekker, is het aaneengesloten en is de lengte lang genoeg dat je kind uitgeslapen is (hint: kijk naar de manier waarop je kind wakker wordt): werk dan naar een slaapje toe dat start tussen 12:30-13:00u. Je kan dit in kleine stapjes van 15 minuten per week doen.
 • Dit tijdstip blijft tot je kind helemaal geen slaapjes meer neemt.
 • Een vroege bedtijd is essentieel gedurende deze transitie. Hiermee voorkom je chronische oververmoeidheid. Bedtijd ligt dan tussen 18-19u. Soms kan zelfs een extra vroege bedtijd van 17:30u gewenst zijn.
 • Blijf consistent en hou vast aan dit schema. Het kan soms een paar werken duren, voordat het nieuwe slaapschema goed loopt.
 • In het begin is het normaal dat het middagslaapje aan de korte kan is. Geef het tijd en je ziet dat het vanzelf gaat verlengen. Je doel is een slaapje van 2 á 2,5 uur.
 • Zit er een mindere dag tussen? Dan is het echt prima om af en toe nog een hazenslaapje aan het einde van de dag aan te bieden om slaaptekort te compenseren.
 • Ga naar buiten wanneer je kind normaal het ochtendslaapje zou doen. En zorg dat alles in een slow down-vibe komt aan het einde van de dag.
 • Geduld, geduld en nog meer geduld. Het kan een uitdagende transitie zijn, maar met deze tools kom je erdoorheen!

Twijfel je of jouw kind door deze transitie gaat of wil je mijn hulp om jullie te helpen met de transitie van 2 naar 1 slaapje? Boek dan een telefonische kennismaking en ik help jullie graag.

5-24 maanden, Dutjes, Peuters & kleuters

categorie

12/15/2020

datum

De overgang van 2 naar 1 slaapje

 1. Renate says:

  Hallo,

  Mijn dochter van 15 maanden sliep hiervoor prima ze zit nu in de 15 maanden sprong. Ze slaat ochtenddut over en doet ook een korte middag dut ik bied haar dan een vroege avondbedtijd aan. Haar slaapschema voor de 15 maanden was.
  7 uur wakker
  09.30 tot max 10 uur slapen
  13 tot 15 uur
  18.30 & 19 uur bed

  Nu ze in de 15 maanden sprong zit
  7 uur wakker
  Ochtenddut weigeren
  Middag dut vervroegd 12.30 tot 13.50 max
  18.20 bed

  Wat kan ik hier aan toepassen zodat ze middag langer gaat slapen want ben bang als ik haar om 12.00 uur in bed leg dat ze al om 13.00 uur wakker is? En ze al om 17.00 uur in avond naar bed kan

  Alvast bedankt

  Alvaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. 

ABOUT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.

ABOUT