FAQ

veelgestelde vragen

Vanaf 4 maanden begint er een vast 24-uurs ritme te ontstaan, dit is een perfect moment om officieel met slaaptraining te starten. Wanneer slaaptekort steeds meer impact begint te krijgen op je leven, dan is het een juist moment om te starten. Als je je er klaar voor voelt om 2 weken te wijden aan slaaptraining, dan is het een goede timing. Wanneer je je T-shirt binnenstebuiten draagt en je je Nespresso laat lopen zonder dat je mok eronder staat - je raadt het al, het juiste moment!

Ik werk met verschillende, succesvolle methodes, waardoor je er zeker van kan zijn dat er een methode is die bij jou en je gezin past. Aan de hand van een uitgebreid consult met jou creëer ik een gepersonaliseerd slaapplan en we kiezen een aanpak voor je baby of kind waar je je goed bij voelt, en die aansluit op jouw wensen en opvoedstijl.

Als gecertificeerd kinderslaapcoach luister ik naar jullie wensen en neem ik onder de loep waarom jullie baby of kind moeite heeft om te slapen. Met een helder, op maat gemaakt plan gaan we samen aan de slag. Tijdens het proces sta ik voor je klaar en geef je alle handvatten, zodat je straks optimaal en zelfverzekerd kan genieten van een vrolijk, uitgeruste baby en veel slaap voor jullie allemaal. Om jullie ook na het coaching traject zo goed mogelijk te ondersteunen, ontvang je aan het einde een document met tips en tricks, zodat je goed bent voorbereid op toekomstige uitdagingen als mijlpalen, slaaptransities, reizen en nog veel meer. 

Huilen is de manier waarop je baby of kind protesteert tegen verandering van een bekende routine, vooral wanneer hij of zij op dit moment al oververmoeid is. Om in een gezond slaappatroon te komen, is er altijd enige mate van verandering nodig. Het is dan ook reëel dat er bij iedere methode gehuil kan voorkomen. Hoeveel? Dat is afhankelijk van het temperament, de leeftijd en achtergrond van je kind, net als de methode.
Ik werk met verschillende methodes, en geef je graag advies gebaseerd op mijn kennis en ervaring, maar jij bepaalt uiteindelijk welke aanpak het beste past bij je gezin en opvoedstijl. Een emotionele band tussen jullie als ouders en je kind is het allerbelangrijkste, ook tijdens dit proces. En daarom is het zo essentieel dat je je comfortabel voelt bij de juiste aanpak, aangezien ik hierop jullie slaapplan baseer. Het is mijn doel dat een baby of kind altijd weet dat ouders in de buurt zijn en samen door het proces gaan.
Het goede nieuws is dat slaaptraining tijdelijk is en zowel jij als je kind worden beloond met een goede nachtrust. Veel ouders zijn verrast dat ze binnen korte tijd een veel vrolijker, ontspannen kindje zien. Ga maar eens na hoe je je voelt na een korte nacht slapen en dat voor langere tijd. Slaap is geen optie, maar essentieel voor de hersengroei en verdere ontwikkeling van je kindje. Wacht niet langer en laten we werken aan een gezond slaappatroon voor jouw baby.

Geef je borstvoeding en wil je dit blijven geven? Super, een gezond slaappatroon en borstvoeding gaan prima samen. Toch liever de voedingen 's nachts afbouwen? Ik help je hier graag bij.

Dit is afhankelijk van meerdere factoren -bij welke methode je je comfortabel voelt, het temperament van je baby of kind en je mate van consistentie. Het is niet abnormaal om verbetering binnen een paar nachten te zien, maar ga ervan uit dat je zeker twee weken lang consistent het plan moet volgen om goede resultaten te zien. Daarom adviseer ik om te slaaptrainen tijdens een rustige periode zonder veel verplichtingen. Zo hebben jullie alle rust en focus, én sneller resultaat. Zie het op de langere termijn - met je toewijding en consistentie voor 2 weken plukken jij en je gezin straks de vruchten.

Ik benader het slaapprobleem van je kindje vanuit een evidence based hoek, dat is immers ook hoe ik als verpleegkundige werkte. Het is als een puzzel waarbij alle elementen moeten kloppen. Door een uitgebreide intake kunnen we werken aan de kleinste details die je waarschijnlijk zelf niet hebt geprobeerd. Daarbij begeleid ik je gedurende het hele proces om te troubleshooten, je te ondersteunen met advies en aan te moedigen door je net dat steuntje in de rug te geven tijdens de momenten dat je het nodig hebt. Verandering vindt alleen plaats bij consistentie en ik ben er om je hierbij te helpen!

Ik werk met kinderen tot en met 5 jaar. Het is nooit te laat om je kind gezonde slaapvaardigheden aan te leren en de voordelen zijn eindeloos. Boek HIER een vrijblijvende kennismakingscall, zodat ik je hierbij kan ondersteunen.

De opvang vormt geen obstakel voor slaaptraining en de leidsters hoeven de gekozen methode niet uit te voeren. Je kan met mijn slaapcoachingtraject lange, uitgeruste nachten hebben, terwijl je baby naar het kinderdagverblijf gaat. Het helpt wel als de leidsters enigszins rekening kunnen houden met de tijden voor slaapjes overdag.

Al ons contact vindt volledig telefonisch en virtueel plaats. Hierdoor ben ik in staat gezinnen wereldwijd te helpen. Door ons uitgebreide consult krijg ik een goed beeld van je gezin en vanaf een afstand geef ik je graag advies over hoe je de slaapkamer nog meer slaapproof kan maken.

Geen probleem! Ik help met alle plezier meerdere kinderen binnen je gezin. Boek nu een gratis kennismakingscall voor meer informatie.      

Slaaptraining werkt net zo goed bij tweelingen. Ik behandel ze als een individu en we passen het plan aan op hun persoonlijkheden. Sommige ouders houden hun tweeling samen in één slaapkamer en dit is prima. Tweelingen leren om goed te slapen als ze een kamer delen, ondanks het wakker worden van hun tweelingbroer- of zus. Andere ouders ervaren meer succes om gedurende slaaptraining de tweeling uit elkaar te houden.

Dat is een belangrijk aspect waar we aan gaan werken. Samen leren we je baby om zelfstandig in slaap te vallen. Binnen korte tijd kan jij weer een groot deel van de avond voor jezelf hebben. Goed te weten is dat je (als dat je wens is) gewoon door kan gaan met borstvoeding, alleen zorgen we ervoor dat het geen slaapassociatie meer zal zijn. 

Voor zowel jezelf als je baby of kind zal het comfortabeler zijn wanneer ouders tijdens slaaptraining niet in dezelfde kamer slapen. Denk aan de momenten wanneer jij of je partner tijdens slaaptraining naar het toilet moeten sluipen of in het donker tegen het bed aanbotst. Na de training is het geen enkel probleem als je graag doorgaat met het delen van de kamer. Heb je geen mogelijkheid om tijdelijk in een andere kamer te slapen? Ook daar heb ik methodes voor. 

Ik heb mijn training gevolgd bij het Family Sleep Institute. Ik koos voor dit programma vanwege de holistische en evidence based aanpak - wat goed aansluit om mijn achtergrond als HBO-verpleegkundige - het intensieve en brede curriculum (250+ uur) en doorlopende trainingen om up-to-date te blijven.

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes werken we aan jullie slaapdoelen. Dat je baby zelfstandig in slaap kan vallen? Dat je kind de nachten kan doorslapen? Uitdagingen met dutjes  of vroeg wakker worden? Samen gaan we aan de slag! Binnen korte tijd heb je een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!