Mijn baby slaapt niet door
Het is een van de meest voorkomende uitdagingen waar ouders mee te maken krijgen: een baby die niet de nacht doorslaapt. Terwijl je buurvrouw en collega opscheppen over hun baby’s die rustig acht uur achter elkaar slapen, voel jij je uitgeput en gefrustreerd door de eindeloze nachtelijke onderbrekingen. Dit is niet hoe je je de babyfase had voorgesteld!
Veel ouders maken dit mee en er zijn verschillende redenen waarom je baby ‘s nachts niet doorslaapt. In dit blog deel ik mogelijke redenen en geef ik tips om je baby te helpen een goede nachtrust te krijgen.
Het slaappatroon van een baby in de eerste maanden van hun leven is compleet anders dan dat van een volwassene. Pasgeborenen hebben nog geen circadiaans slaapritme. Daarnaast hebben ze kleine maagjes en moeten vaak gevoed worden, ook ‘s nachts. Bovendien kan de ontwikkeling van je baby, zoals het doorkomen van tandjes, groeispurten of nieuwe motorische vaardigheden, impact hebben op het slaappatroon. Geduld is hierbij dus essentieel terwijl je baby groeit en zich ontwikkelt.
Baby’s hebben vaak nog behoefte aan nachtvoedingen, vooral in de eerste maanden. Als je borstvoeding geeft, kan je baby vaker wakker worden om te drinken, omdat moedermelk sneller verteert dan flesvoeding. Het kan ook zijn dat je baby niet genoeg voeding binnenkrijgt tijdens de dag en dit ‘s nachts gaat compenseren met extra voeding. Maak je je hier zorgen om, dan loont het altijd om contact op te nemen met het consultatiebureau of lactatiekundige om de voedingsbehoeften van je baby beter te begrijpen en eventueel aanpassingen te maken.
Baby’s kunnen afhankelijk worden van bepaalde slaapassociaties om in slaap te vallen. Iedereen komt ‘s nachts even kort uit hun slaap, tussen twee slaapcycli in. Wanneer je als volwassene even wakker wordt, schud je wellicht je kussen even op of je draait je om en valt vervolgens weer in slaap. Maar als je baby hulp nodig heeft bij het in slaap vallen, weet hij simpelweg niet hoe hij dit zelf moet doen als hij ‘s nachts wakker wordt. Hij zal dan gaan mopperen of huilen om zo om je hulp te vragen. Bekende slaapassociaties zijn in slaap wiegen in je armen, een speen, fles, vastgehouden worden of op iemand slapen. Sommige baby’s hebben meerdere slaapassociaties tegelijkertijd.
Het goede nieuws is dat je op ieder moment kan starten om je baby te helpen aan een gezond slaappatroon, zodat hij zonder jouw hulp in slaap leert vallen. Hierdoor kan je baby ook ‘s nachts weer zelf terug in slaap vallen.
Baby’s zijn gevoelig voor prikkels uit hun omgeving. Overmatige stimulatie, zoals fel licht, lawaai of te veel activiteit vlak voor het slapengaan, kan het moeilijk maken voor je baby om tot rust te komen en in slaap te vallen. Het is daarom belangrijk om een rustige en ontspannen omgeving te creëren in de aanloop naar bedtijd en een vaste routine te implementeren. Een consistent schema helpt je baby om te begrijpen dat het tijd is om te slapen. Probeer een rustige activiteit zoals een warm bad, een (rustig) slaapliedje of een verhaaltje voor te lezen. Dit helpt je baby te ontspannen en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.
In sommige gevallen kan een baby die niet door de nacht slaapt te maken hebben met onderliggende gezondheidsproblemen. Reflux, een verstopte neus, oorpijn of specifieke medische aandoeningen kunnen ongemak veroorzaken en het slaappatroon van je baby verstoren. Als je vermoedt dat er een gezondheidsprobleem is, is het raadzaam om dit met de kinderarts te bespreken.
Wanneer je baby te lang wakker is tussen dutjes of voor bedtijd, wordt het moeilijker voor ze om ‘s avonds in slaap te vallen én de nacht door te slapen. Hierdoor kan je te maken krijgen met vaker wakkere momenten ‘s nachts en te vroeg wakker worden in de ochtend, waardoor je baby nog minder slaap ‘s nachts krijgt. Signalen die erop wijzen dat je baby oververmoeid is, zijn:
Zorg Als laatste altijd voor een comfortabele en veilige slaapomgeving, waarbij je let op factoren zoals een koele temperatuur, zo donker mogelijk en geen lawaai. White noise / witte ruis is altijd een aanrader.
De families met wie ik werk zijn vaak uitgeput en weten het soms even niet meer. Dat is volkomen normaal, slaapgebrek is uitputtend voor iedereen in het gezin. Als gecertificeerd slaapcoach help ik je graag met een persoonlijk plan van aanpak om iedereen in je gezin weer ‘s nachts door te laten slapen.
Meer op zoek naar tips hoe je peuter de nacht door kan slapen? Lees dan “Help, mijn peuter wil niet slapen!”
Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Vul het contactformulier in of boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
6/07/2023
En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.
Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf.
Hi!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.
opmerkingen