Stoppen met de speen
De speen was een holy grail voor mijn dochter. Het afbouwen was nogal een ding – en ons uitstelgedrag ook. Uiteindelijk was ze er binnen no time van af en bleek het echt niet het einde van de wereld. Sterker nog, ze had ons niet meer nodig om ‘s nachts de speentjes terug te stoppen, leerde hoe ze zelfstandig in slaap moet vallen én hoe door te slapen. Wil je weten hoe je het beste met de speen kan stoppen?
Vanaf 4-6 maanden neemt de zuigbehoefte van je baby af en kan je baby afhankelijk gaan worden van het speentje om in slaap te vallen en door te slapen. Het kan daarna lastiger worden om er van af te komen. Een baby valt in slaap met het speentje in de mond, wordt wakker en gaat op zoek naar dezelfde manier hoe hij eerder in slaap is gevallen – met het speentje dus. Grote kans dat je dan steeds vaker het speentje terug moet geven en je onderbroken slaap krijgt.
Wanneer je drie keer of vaker per nacht het speentje terug in de mond moet stoppen, is het tijd voor actie. Lees hieronder hoe je het beste kan stoppen met de speen én alternatieven.
De keuze ligt bij jullie of de speen een probleem is. Ik heb ouders gehad die meerdere keren per nacht uit bed moeten om de speen terug in de mond te stoppen, maar het geen issue vonden en dus geen behoefte hadden om het weg te halen.
In dat geval kan je het volgende proberen: oefen overdag met je baby om de speen in het handje te leggen, waarbij je baby leert om het zelf vast te houden en in de mond te stoppen. Hierbij help je met het geleiden van de hand. Geduld is hierbij een schone zaak, maar dit kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts niet meer hoeft te assisteren.
Tegelijkertijd zie ik dit niet als een lange termijn-oplossing. Ook al heeft je baby jouw hulp niet nodig om de uitgevallen speen zelf ‘s nachts zelf terug in de mond te doen, je baby moet hiervoor toch volledig wakker zijn en een bepaalde mate van alertheid hebben om de handeling uit te voeren. En deze tijd hadden ze ook kunnen benutten om in een diepe, herstellende slaap te zijn.
Je kan meerdere speentjes in het ledikant leggen in de hoop dat er altijd eentje binnen handbereik is. Maar dit is geen lange termijn-oplossing en ik raad het daarom niet aan. Voor je het weet liggen er 10 speentjes in bed plus voor een veilige slaapomgeving wil je zo min mogelijk in het ledikant hebben.
Je kan je baby de speen aanbieden als onderdeel van het bedritueel. Echt vlak voordat je baby in slaap valt, haal je de speen dan weer voorzichtig uit de mond. Gaat je baby huilen? Bied het speentje weer aan en probeer het een volgende keer. Je hebt hier veel geduld en tijd voor nodig. Dit is een heel geleidelijke methode en kan weken duren.
En dat is exact zoals het is. Van de ene op de andere dag bied je de speen niet meer aan. Niets meer en niets minder. Je kan hierbij een slaaptrainingmethode volgen en uiteindelijk zal je in een nieuwe fase komen zonder afhankelijkheid van een speen.
Zal je een paar minder makkelijke nachten hebben als je gebruik van de speen limiteert tot het bedritueel of het cold turkey weghaalt? Absoluut, je baby houdt niet van verandering en zal dit dan ook laten merken. Hou je doel voor ogen: jouw taak is om ervoor te zorgen dat je baby een gezond slaappatroon heeft op de lange termijn.
Peuters kunnen koppig zijn. Ze weten wat ze willen en het is uitdagend om ze van gedachte te laten veranderen. Daarom geef ik je drie tips om te stoppen met de speen als je een peuter hebt.
Peuters houden niet van abrupte veranderingen, dus leg uit dat het tijd is om afscheid te nemen van de speen en geef een duidelijke tijdlijn. Z zijn ze op de hoogte dat het bijna tijd is om afscheid te nemen. Zo geef je ze de tijd om eraan te wennen en wordt het geen traumatisch gebeuren. Je kan je kind een stukje van de speen afknippen en uitleggen dat het nu stuk is en het niet meer gebruikt kan worden. Een alternatief is het samen in een envelop stoppen en op de post doen naar kleinere kids die het meer nodig hebben. Of je kan het naar de winkel brengen en bij de kassa wisselen met een cadeautje. Wel handig om dit even van tevoren te overleggen om verbaasde gezichten te voorkomen. Opties zat om er voorgoed afscheid van te nemen.
Wanneer je hebt verteld dat de speen binnenkort weggaat, je een tijdlijn hebt gegeven en je kind hebt betrokken in het proces, voorkom dan dat je allemaal gecompliceerde regels maakt om het in fases te doen. Dus niet aangeven dat de speen niet meer tijdens het dutje mag, maar nog wel tijdens bedtijd. Bij peuters is het beter om de knoop definitief door te hakken en cold turkey te gaan. Is de knoop eenmaal doorgehakt, geef dan in moeilijke tijden de speen niet ineens terug. Het eerst afpakken en dan ineens weer teruggeven tijdens slaaptraining doet alles teniet. Je leert je kind dat een bepaalde duur mopperen of huilen effect heeft. Daarnaast word je niet meer serieus genomen, omdat je je niet aan je woord houdt dat de speen niet meer terugkomt.
Dit is mijn magische woord en maakt van slaaptraining een hit or miss. Wees consistent in je aanpak om te stoppen met de speen en zorg ervoor dat je geen andere slaapassociatie als alternatief aanbiedt. Vaak word JIJ de nieuwe slaapassociatie. Dan willen ze dat jij bij ze komt liggen, totdat ze in slaap vallen. En dan ook wanneer ze tussentijds wakker worden en ze erachter zijn gekomen dat je naar je eigen bed bent vetrokken. Probeer daarom te voorkomen dat je naast je peuter in bed gaat liggen tot hij of zij in slaap valt, omdat je heel snel een nieuwe gewoonte creëert,
Als je kind fantastisch slaapt, ‘s nachts niet wakker wordt en je niet roept om te helpen met het teruggeven van de speen, dan is er op dit moment geen probleem. Neem dan de speen pas weg wanneer je er klaar voor bent.
Ik help je graag! Boek een vrijblijvende kennismaking via onderstaande link en we gaan aan de slag om jouw kind gezonde slaapvaardigheden aan te leren voor de lange termijn.
12/14/2020
En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.
Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf.
Hi!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.
Mijn peuter slaapt nu al 3 weken zonder speen maar is elke nacht klaarwakker. We merken dat ze haar speen nog zoekt en begint met huilen. Wat kunnen we doen?
Hi Fey, dank voor je reactie. Als je de speen zowel overdag als ‘s nachts volledig weg hebt gehaald en je dochter het dus ook niet meer tussendoor krijgt als troost, dan is ze er binnen enkele dagen aan gewend dat ze geen speen meer heeft. De kans is groot dat er wat meerdere zaken spelen, waardoor ze ‘s nachts wakker wordt én niet meer terug in slaap kan vallen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de manier dat ze naar bed wordt gebracht, zoals wanneer ze jullie hulp nodig heeft om in slaap te vallen (negatieve slaapassociatie). Of een schema dat niet voor optimale, herstellende slaap zorgt, waardoor ze oververmoeid is en frequent ‘s nachts wakker wordt. De slaapkameromgeving en bedroutines spelen ook een belangrijke rol.
Er kunnen dus meerdere factoren spelen, maar dit kan allemaal opgelost worden. Mocht je meer willen weten, dan kan je op mijn site een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen. Veel succes! Aukje | Hello Sleep
Wij gaan binnenkort op vakantie. Dat betekent een andere omgeving. Is dit juist een moment om de speen weg te halen of beter in eigen vertrouwde omgeving?
Goedenmiddag,
Ons zoontje is nu 16 weken en we hebben de speen cold turkey weggehaald. Het was overdag en snachts erg onrustig, omdat de speen constant uitviel. Trap op, trap af en dat soms wel 10x per nacht.
Woensdag hebben we de speen weggenomen en sindsdien zijn de nachten super!
Overdag is het drama. Hij valt wel goed in slaap, maar hij doet alleen maar hazenslaapjes.
Wat we doen:
– wakkertijden aanhouden
– white noise
– slaapritueel
Help!
Hopelijk hebt u nog tips.
Hi Melissa,
Wat fijn voor jullie dat de nachten nu goed gaan! In jullie situatie zorgde de speen voor hele opgebroken nachten, dus een verstandige keuze.
Vanaf 4-4,5 maand kan je gaan werken met een schema van slaaptijden. In dit blog bespreek ik waar je allemaal op kan letten: https://hello-sleep.nl/4-maanden-slaapregressie-van-je-baby/
Wil je specifiek advies en een plan van aanpak voor jouw zoontje, dan kan je altijd een vrijblijvende kennismaking inplannen en bespreken of een consult een goede optie is. Voor nu veel succes!
Groeten, Aukje
Onze dreumes van 15 maanden is afhankelijk van de speen als hij wil inslapen. We zijn vandaag begonnen met cold turkey de speen weghalen, maar pfoei… Hij huilt lang en hard. Mijn man en ik gaan er elke 10/15 minuten even heen om hem gerust te stellen. Is dit de weg? Of kunnen we nog meer anders doen om hem te helpen in slaap vallen?
Ik weet dat we moeten doorzetten, maar dat is moeilijk zeg!
Goedemiddag,
Mijn dochter is 4 maand en sinds gisteren zijn we begonnen het speentje weg te nemen. Vannacht ging alvast beter maar de dutjes overdag zijn een drama. Ze huilt onophoudelijk en als ze al in slaap valt is ze na 10 minuten opnieuw huilend wakker. Ook in mijn armen wordt ze na 10 minuten huilend wakker.
Hoelang kan dit duren? Ik doe pick up put down methode. Zelfs dan duurt het 45 min eer ze slaapt voor een dutje, en dan dus na 10 min huilend wakker.
Bedankt alvast!!