BLOG

Hello Sleep

Categorieën

7 redenen waarom je baby korte dutjes neemt

Neemt je baby plots korte dutjes zonder duidelijke reden? Of zijn de dutjes altijd al hazenslaapjes geweest? Korte slaapjes is iets waar veel baby’s mee worstelen. Het goede nieuws: je kan er iets aan doen! Lees mee waardoor korte dutjes worden veroorzaakt en wat je eraan kan doen om te zorgen dat de slaapjes langer én herstellend worden. Onderstaande tips zijn voor baby’s ouder dan 4 maanden.

Korte slaapjes

Een kort slaapje is wanneer een dutje niet langer duurt dan 45 minuten, ongeveer de lengte van een volledige slaapcyclus. Duurt een dutje langer? Dat laat zien dat je baby in staat is om zelfstandig over te gaan naar de volgende slaapcyclus. Dus een dutje van 30 minuten is simpelweg te kort en niet herstellend, omdat je baby niet een volledige slaapcyclus heeft afgemaakt.

Het gevolg van korte dutjes

  • Korte dutjes zorgen ervoor dat je baby niet die volledige herstellende slaap overdag kan pakken. Je baby wordt niet goed uitgerust wakker en je moet vervolgens de dag overbruggen met een oververmoeide, jengelige baby.
  • Een vicieuze cirkel: korte dutjes leiden vaak tot opgebroken nachten en vroeger ontwaken in de ochtend. Hierdoor wordt het nog uitdagender om korte dutjes te verlengen en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
  • Aangezien de dutjes zo rommelig verlopen en je baby niet lekker in zijn vel zit, kan het voelen alsof je gevangen in huis zit. Je gaat minder relaxed het huis uit met een jengelig kleintje.

Maar genoeg over al het slaaptekort! Onderstaande stappen helpen je op weg om de reden te achterhalen waarom jouw baby korte dutjes neemt.

Aanpak voor betere, herstellende dutjes

Slaapomgeving

Is de slaapomgeving van je baby volledig slaapproof?

  • Is het donker in de kamer? Zo donker dat je je hand niet voor je gezicht kan zien? Het lijkt overdreven, maar licht heeft veel impact op de slaap van een baby. Zorg voor verduisterende gordijnen, haal gezellige nachtlampjes weg en dubbelcheck of er iets afgeplakt moet worden, zoals een klein lampje van de camera op de babyslaapkamer.
  • Is de temperatuur in de slaapkamer niet te warm of te koud?
  • Is het lawaaierig? Die blaffende hond van de buren? Een broer of zus die net iets te vaak met de deuren knalt? Een white noise apparaat kan hierbij goed helpen.
  • Een consistente slaapplaats? Doet je baby de ene keer een dutje in de wandelwagen, dan in de box en ook graag in de auto? Het aanbieden van alle slaapjes in het eigen bedje is een goed uitgangspunt.
  • Is de slaapkamer zo saai mogelijk? Een babymobiel is leuk, maar boven het wiegje is niet de juiste locatie. Baby’s vinden het zo interessant, dat het ze van een slaapje kan houden. Verplaats het daarom liever naar de box, zodat ze ernaar kunnen kijken tijdens hun wakkertijd.

Bedroutine

Net als een bedroutine in de avond hebben baby’s ook behoefte aan een routine voor hun dutje overdag. Een mini-versie van 5-10 minuten is prima! Hierbij volg je gewoon jullie routine in een vaste volgorde: luier verschonen – slaapzak en eventueel pyjama – samen boekje lezen – gordijnen dicht – knuffel. That’s it. Dit zijn allemaal signalen die helpen je baby’s lichaam voor te bereiden op het naderende slaapje.

Let ook op dat je voldoende tijd heeft na een drukke activiteit om in de slaapmodus te raken. Een drukke tv of een woonkamer vol familie waarbij iedereen je baby om de beurt knuffelt vlak voor het slapen gaan kan net iets teveel stimuleren. Een rustige bedroutine in een schemerige omgeving helpt dan om in de wind-down modus te komen.

Slaapschema

Een slaapschema met afwijkende tijden is een veel voorkomende reden voor korte dutjes.

Vanaf vier maanden adviseer ik een slaapschema passend bij de leeftijd van je baby. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer wakkertijd je baby nodig zal hebben. Soms is een baby simpelweg nog niet moe genoeg als hij naar bed wordt gebracht. Je merkt dan dat het lang duurt voordat je baby in slaap valt. Of de timing van het middagdutje is te laat, waardoor je baby over het ideale slaapmoment heen is en het niet goed meer lukt om in slaap te vallen.

Door de slaap op specifieke momenten aan te bieden is de slaap het meest diep en herstellend. Dit schema is altijd iets variabel, je let daarnaast namelijk ook op vermoeidheidssignalen.

Omdat de periodes tussen de slaapjes in soms ook pittig kunnen zijn, is het altijd een goed idee om tussendoor naar buiten te gaan en actief bezig te zijn. Door fysiek met je baby bezig te zijn en naar buiten te gaan, help je met de opbouw van de slaapdruk voor het volgende dutje.

Twijfel je wat het juiste slaapschema is voor jouw baby?

Enthousiast, maar overweldigd hoe dit aan te pakken? Neem contact met me op en ik help je graag.

Boek een vrijblijvende kennismaking

Slaapassociatie

Heeft je baby hulp van jou of een speentje nodig om in slaap te vallen?

Valt je baby alleen met een speentje in slaap, dan zie je vaak dat het halverwege uitvalt. Hierdoor wordt je baby na 30-45 minuten wakker en heeft het speentje weer nodig als transitie naar de volgende slaapcyclus. Wat je kan doen is samen oefenen om het speentje zelf terug in de mond te stoppen. Of stoppen met het speentje.

Heeft je baby het nodig om in jouw armen in slaap te vallen? Ook hierbij zal je baby aan het eind van de slaapcyclus wakker worden en jouw wiegende armen nodig hebben om terug in slaap te vallen.

Deze slaapassociaties kunnen prima vervangen worden voor een gezond slaappatroon, waarbij je baby nieuwe vaardigheden leert om zonder hulp van speentje of je armen in slaap te vallen én terug in slaap te vallen.

Het derde slaapje

Is je baby tussen de 4-8 maanden en neemt hij nog drie slaapje per dag? Als dit derde slaapje het korte slaapje is, dan gaat het volgens het boekje! Dit slaapje hoort namelijk kort te zijn en is niet van herstellende waarde. Je baby heeft dit hazenslaapje nog nodig om de tijd tussen het middagslaapje en bedtijd te overbruggen. Een duur van 30-45 minuten is normaal.

Tip: Dit slaapje mag overal plaatsvinden – in een wandelwagen, draagzak of auto. Dit slaapje is namelijk niet van herstellende waarde, meer om de tijd tussen het middagslaapje en bedtijd te overbruggen.

Slaapdruk

Kukelt je baby onderweg naar huis heel kort in slaap en lijkt hij na die ongeplande dut van 10 minuten weer klaarwakker? Kleine slaapmomentjes vlak voor het geplande dutje halen wat slaapdruk weg, maar zijn niet herstellend. Doordat de slaapdruk vervolgens minder hoog is rond de tijd van het echte dutje, kan het zijn dat je kindje te wakker is om het dutje te nemen en een stuk moeilijker in slaap komt.

Je kan dit voorkomen door de omgeving vlak voor het slapen zo licht mogelijk te houden, natuurlijk daglicht helpt hier het beste bij. Probeer je kind op dit tussenmoment nog even af te leiden en bezig te houden met een activiteit. Ook kan het kan helpen om tripjes in de kinderwagen of auto te vermijden wanneer het bijna tijd is om te slapen.

Nachtslaap

Babies leren eerst om de hele nacht door te slapen. Als ze dat onder de knie hebben, dan volgen de slaapjes. Als de slaap ‘s nachts aaneengesloten is, zie je over het algemeen dat de slaapkwaliteit op alle vlakken vooruit gaat.

Slaapt je baby ‘s nachts ook niet goed? Daar kan ik je bij helpen. Tijdens een slaaptraject begeleid ik je om je baby zowel ‘s nachts als overdag weer lekker te laten slapen. Je krijgt alle tools in huis, zodat je ook daarna vol vertrouwen slaaptransities en sprongetjes doorkomt.

Samen bekijken we wat de beste aanpak is om jouw baby beter te laten slapen. Boek nu een telefonische kennismaking.

5-24 maanden, Dutjes, Slaapassociaties, Slaaptraining, Uncategorized

categorie

10/04/2022

datum

7 redenen waarom je baby korte dutjes neemt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. 

ABOUT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.

ABOUT