BLOG

Hello Sleep

Categorieën

Ziek zijn en kinderslaap

Als je kindje ziek is, luister je waarschijnlijk naar je intuïtie en volg je je moederhart. Tegelijkertijd kan je je afvragen of dit het slaappatroon van je kind overhoop zal gooien.

Hoe zit het met kinderslaap en ziek zijn, en hoe kom je deze periode het beste door?

De allerbelangrijkste regel wanneer een kind ziek is…dat er geen regels zijn. Het fijnste voor een kind is dat jij er voor hem of haar bent. Je kindje heeft jou nodig plus heel veel liefde. Slaap is een krachtig medicijn en is nog nog meer nodig om aan te sterken. Vaak zie je dat een ziek kindje meer slaapt in de vorm van veel hazenslaapjes gedurende de dag en nacht. Ze worden dus ook vaker wakker gedurende een etmaal.

Hoe kan je je kind of baby zoveel mogelijk helpen met slaap tijdens het ziek zijn?

1. Heeft je kind tijdens het ziek zijn meer moeite om in slaap te komen?

Het zelfstandig in slaap vallen en doorslapen kan tijdens ziekte uitdagend zijn. Help je kind hierbij dan gerust een handje. Zelfs als je in slaap moet wiegen, bij ze moet blijven aan het bed of meer voedingen moet geven. Laat een dutje overdag gerust langer dan normaal duren.

2. Probeer zoveel mogelijk het normale ritme met vaste dutjes en bedtijd aan te houden.

Zorg ervoor dat je kind slaap krijgt tijdens de momenten dat slaap het meest herstellend is, zodat het bijdraagt aan een goed en vlot herstel. Maar denk er tegelijkertijd ook aan dat het goed is om voldoende vocht en calorieën in te nemen en dat er voldoende wakkertijd tussen een slaapje en bedtijd zit. Doe dit vooral op gevoel en weet dat slaap herstellend is.

3. Blijf je graag bij je kind in de buurt tijdens het slapen?

Als ouder kan dit fijn en geruststellend zijn, vooral als je je zorgen maakt. Probeer toch je kind niet bij jou in bed te nemen, maar leg een matras in de slaapkamer van je kind of baby en ga ernaast slapen. Zo volg je je moedergevoel, maar verander je niets aan de slaapomgeving. Zo vermijd je straks dat je kind weigert om weer in het eigen bed te liggen.

4. Vochtinname

Gehydrateerd blijven is een essentieel tijdens ziek zijn. Als een kind last heeft van diarree of braken, probeer dan zowel overdag als ‘s nachts extra vocht aan te bieden. Zelfs als je kind geen nachtvoeding meer krijgt, kan het verstandig zijn om dit tijdelijk weer aan te bieden. Het voorkomen van uitdroging is belangrijker.

Slaaptraining tijdens ziekte

Wanneer je bezig met met slaaptraining en je kind heeft een lichte verkoudheid, dan is het geen probleem om door te gaan met slaaptrainen. Als een kindje echt ziek is, dan is het tijd om de slaaptraining on hold te zetten. We pakken de draad dan weer op wanneer je kind helemaal beter is.

Ziek zijn heeft dus meestal wel impact op de slaap van je kind. Maar probeer bovenstaande tips mee te nemen en focus weer op goede, gezonde slaapvaardigheden als je kind volledig is hersteld. Vind je het fijn om hier hulp bij te krijgen? Ik help je graag – boek een vrijblijvende kennismakingsgesprek van 15 minuten.

Heb je interesse in slaaptraining? Bekijk hier mijn pakketten.

0-4 maanden, 5-24 maanden, Peuters & kleuters, Slaapassociaties

categorie

12/01/2020

datum

Ziek zijn en kinderslaap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

En als slaapcoach help ik jou met het terugkrijgen van jouw nachten. Want we zijn allemaal een betere versie van onszelf als we voldoende hebben geslapen - net als je kind.

Met mijn duidelijke aanpak en succesvolle methodes heb je binnen no time een goede slaper én de nachten weer voor jezelf. 

Ik ben Aukje.

Hi!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. 

ABOUT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam pulvinar pretium metus, at feugiat massa ultrices eget. Aenean venenatis ante sit amet gravida ultrices. Donec suscipit mollis dictum. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo tristique. Pellentesque eget convallis nunc. Donec odio velit, volutpat nec nisl et, fermentum aliquet diam. Sed ultrices massa ac sem egestas, ac varius leo.

ABOUT